Canva – instant dizajn za društvene mreže

Ako ste barem jednom sami pokušali dizajnirati brošuru, plakat ili barem rođendansku čestitku, pa vam nije uspjelo onu savršeno skladnu i slatku sliku iz glave pretočiti na papir ili ekran, to je vjerojatno zato što ste odrasli, a niste postali dizajner.

Dobar dizajnerski posao nestručnom oku izgleda vrlo jednostavno, kao nešto što skoro svatko može, ali kad se takvi nestručni sami uhvatimo dizajnerskog posla to obično rezultira spoznajom da to nije posao za svakog, ili pak neku ‘brljotinu’ prihvatimo kao ‘good enough’. Uskladiti boje, oblike, fontove i još koješta da bi konačan rezultat bio zanimljiv, oku ugodan traži znanje i talent koji se bruse godinama. Zato je ozbiljne dizajnerske poslove najbolje prepustiti ljudima kojima je to profesija.

Za one manje ozbiljne, svakodnevne sadržaje i objave na društvenim mrežama poput Instagrama ili Facebooka kojima treba dobra kombinacija boja, slika i oblika da privuku pogled i pažnju postoje besplatni alati poput Canve. Sjećate li se onih priručnika ‘Windows for dummies’? Canva je nešto kao ‘Dizajn for dummies’.

Canva nije jedini takav alat, ali je dovoljno dobar za isprobavanje i da sami vidite jesu li vam takvi alati uopće korisni.

Koliko košta?

Canva ima  verziju koja se plaća (Canva Pro 12,95 USD mjesečno) koja uključuje ogroman broj predložaka, slika i ilustracija koje možete koristiti, no i sa besplatnom verzijom se može napraviti sasvim dovoljno.

Kako se instalira na računalo?

Canva je online alat – ne morate ništa instalirati. Dovoljno je da se na njihovoj stranici (www.canva.com) registrirate svojim mailom ili Facebook profilom i nakon toga možete početi dizajnirati bilo što – Instagram post, Facebook cover, bilo koji dokument, prezentaciju, flyer, čestitku, infografiku, pozivnicu, oglas, radni list, pa čak i životopis.

Kako se koristi?

Canva je krajnje jednostavna – možete koristiti postojeće predloške ili krenuti od potpuno praznog ekrana. Ako vam treba dizajn za Instagram post onda na početnoj stranici odaberete istoimeni predložak i ne brinete o dimenzijama. Ponuđene predloške možete mijenjati, dodavati ponuđene elemente, mijenjati pozadine, slike. Gotov dizajn možete preuzeti ili ispisati.

Što mogu raditi u Canvi?

Od rođendanskih čestitki do objava na LinkedInu, predlošci su dostupni za sljedeće kategorije:

  • Društvene mreže (objave na Instagramu, Facebooku, Whatsappu, Twiteru, Tumblr, LinkedInu)
  • Dokumenti (prezentacija, poslovno pismo, životopis, izvještaj, dopis, račun)
  • Osobno (čestitka, kolaž fotografija, kartica s receptom, razglednica)
  • Obrazovanje (raspored sati, radni list, nastavni plan, raspored sjedenja)
  • Marketing (logotip, poster, letak, posjetnica, brošura, etiketa proizvoda, ulaznica)
  • Eventi (pozivnice, programi, obavijesti)
  • Oglasi (Facebook oglasi i drugi)


Koje su alternative?

Ako vam se svidjela ideja i princip, ali vam se ne sviđa Canva, postoje brojne alternative. Broj besplatnih slika i elemenata je na svima ograničen, pa nije loše kombinirati ih da vam sve objave ne bi izgledale isto. Donosim samo neke od alternativa:

  • Easil – DIY design alat, nalazi se na https://about.easil.com/, osnovna verzija je besplatna, Easil Plus se plaća 7,50 USD mjesečno
  • Stencil – usmjeren na sadržaj za društvenim mrežama, nalazi se na https://getstencil.com/, osnovna verzija je besplatna, Pro verzija se plaća 9,00 USD mjesečno
  • Crello – vrlo sličan Canvi, no nudi i izradu animacija, nalazi se na https://crello.com/, osnovna verzija je besplatna, Advanced verzija se plaća 7,99 USD mjesečno


Primjeri

Za kraj nekoliko primjera – odabrani predložak ‘Instagram objava’, vrijeme izrade minuta do dvije po komadu (osim ako dugo birate predložak):

Podijeli na

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *